3/28/2010

PostHeaderIcon Tutorial Mudah Membuat Template Blog

Salam..okie..tutorial aku kali ni mungkin akan memenatkan otak korang untuk terus berfungsi bagi memerah segala kekreatifan yang ada pada korang sendiri. Apapun..yang nak sangat template yang agak canggih lah juga rasanya, boleh lah try tutorial ni...Senang je..tak perlu tau banyak sangat tentang coding..

Pertama sekali, apa yang perlu korang ada ialah, aplikasi Artisteer..So, download je lah eh..

Kedua cara nak design :

  • Bila dah siap download, install, then buka program tu..bila dah buka, korang pilih blog jenis apa korang nak..Tapi tutorial ni lebih kepada Blogger/Blogspot.
Template Tutorial Template Tutorial
  • Untuk permulaan, korang boleh lah tengok-tengok design apa yang mungkin akan korang buat dengan mengklik butang "Suggest Design" tu.
Template Tutorial
  • Bila dah ada idea, terus kepada menu-menu yang lain..design tu korang explore lah sendiri...Explore sendiri lebih banyak korang dapat..hehe
Template Tutorial
  • Contoh-contoh bahagian yang terdapat dalam sesuatu template.
Template Tutorial
Bahagian Header

Template Tutorial
Bahagian Menu

Template Tutorial
Bahagian Block / Sidebar

Template Tutorial
Bahagian Articles

Template Tutorial
Bahagian Footer
  • Bila korang dah siap design, korang boleh preview template korang dengan mengklik di butang menu utama dan pilih Preview in browser.
Template Tutorial
  • Kalau dah puas hati, korang klik butang arah pada export -> export option -> Tukar lah apa-apa yang korang nak seperti gambar di bawah.
Template Tutorial

Template Tutorial

Template Tutorial
  • Klik export sekali lagi, kemudian pilih Export Template. Isikan nama korang atau nama template tuh..klik save.
Template Tutorial
  • Buka folder template yang dah korang save tuh. korang akan lihat fail-fail macam ni:
Template Tutorial
  • Buka akaun blog korang, then pergi ke Layout -> Edit HTML. Upload template korang yang dah siap tadi.
Template Tutorial

Template Tutorial
  • Dah, tapi sebenarnya belum siap. Sebab korang kena upload semua gambar dan kena tukarkan kat dalam HTML code template korang tadi. Cara buat macam ni :
  • p/s untuk memudahkan korang, cari " images/ " dan lihat nama fail di belakang images/ tadi, tukarkan dengan gambar yang telah korang upload.
Template Tutorial

Template Tutorial
Contoh aku upload kat blogspot

Template Tutorial

  • Save template sekali lagi.

Ketiga, lihat template yang korang dah buat tadi. Kalau puas hati tu, ok lah..kalau tak, buat lagi..kan?
So, itu jak tutorial kali nih....Sebarang pertanyaan amat di alu-alukan...

5 comments:

KidHambur KFunC said...

Template skg ni aku buat guna ni juga

hehe...harap dpt mmbantu ;)

Anonymous said...

trimas coz memperkenalkan sya Artisteer tu..:D

KidHambur KFunC said...

no problem...

hee..

Zaiedan said...

bagos betol tutorial neh...tenkiu beri much :)

KidHambur KFunC said...

hehe...same2..

cuma sakit jiwa bila nak dwnload..60mb!!!

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Apa yang sedang anda fikirkan

Cari Di Sini

KidHambur KFunC's Fan Box

Shoutbox